AROMATHERAPIE

 

De kracht van geuren, een geschenk van de natuur. 

Het gebruik van geuren is zo oud als de mensheid zelf. Bij oude beschavingen speelden aromatische bloemen, planten, houtsoorten en kruiden een belangrijke rol bij mystieke en religieuze bijeenkomsten. Later ontdekte men dat essentiële oliën niet alleen lekker ruiken maar ook een geneeskrachtige werking hebben en daarom kunnen bijdragen aan jouw geestelijke en lichamelijk gezondheid. 

 

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Deze etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie of het persen van de schil. Omdat een plant, of deel van de plant zoals de bloem, schors of het blad, maar heel weinig etherische olie bevat zijn er grote hoeveelheden nodig om een bruikbare hoeveelheid olie te winnen. Daarom zijn essentiële oliën zo geconcentreerd en kostbaar.

 

Bij het gebruik van een natuurlijke essentiële olie komt de geur direct binnen via het limbisch systeem. Ook wel ons emotionele brein genoemd, dat net wat sneller reageert dan ons rationele brein. Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam. Op deze manier gaat de werking van de essentiële olie voorbij aan het rationele brein en heeft een direct kalmerend of opwekkend effect op jouw lichaam en geest. 

 

In mijn praktijk werk ik met de 100% natuurzuivere hoogkwalitatieve essentiële oliën, olie-synergieën en bloesemwaters van Lakshmi die hun basis vinden in de Ayurvedische filosofie. Voor ontspanning en meer balans ondersteun ik jouw behandeling met verschillende oliën gebaseerd op jouw wensen en/of klachten.

 

Thuis kun je essentiële oliën op verschillende manieren gebruiken; verdampen in een diffuser of geurbrander, op je kussen druppelen, toevoegen aan een basisolie om te masseren en daarmee je huid te verzorgen en je spieren te ontspannen, in je badwater, innemen (alleen onder deskundige begeleiding!) of er direct aan ruiken.

AYURVEDA

 

Deze eeuwenoude traditionele gezondheidsleer uit India, heeft een inspirerende visie op alles wat met de gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Ayurveda betekent "kennis van het leven"

 

Volgens Ayurveda zijn in de gehele natuur drie basisenergieën (dosha's) werkzaam, die ontstaan zijn uit de 5 elementen lucht, ether, vuur, water en aarde. Deze energieën zijn ook in ons eigen lichaam en geest terug te vinden, we worden geboren met een eigen unieke samenstelling van deze drie dosha's Vata, Pitta en Kapha.  De Vata dosha staat voor de elementen lucht en ether. Pitta vertegenwoordigt vuur en water, en Kapha staat voor aarde en water.

 

Elk van deze drie dosha's is dus in ieder van ons aanwezig, maar de individuele verdeling van deze dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakke en sterke punten.

 

Wanneer deze combinatie door onze manier van leven verstoord wordt, raken wij uit balans. Ook de wisseling van de seizoenen heeft een sterke werking op onze dosha's. Vata is verbonden met de herfst en vroege winter, Pitta met de zomer, en Kapha met de late winter en lente. 

Zijn de dosha's in evenwicht, dan zijn we gezond, zitten we lekker in ons vel en stralen we een natuurlijke schoonheid uit. Ayurveda is er dus opgericht om de balans tussen deze drie dosha's Vata, Pitta en Kapha te herstellen en te behouden.

 

Om jouw meest aanwezige dosha in balans te brengen door middel van een geurbeleving in combinatie met een relaxriteel werk ik met de 100% pure synergieën van verschillende essentiële oliën op basis van Ayurveda van het merk Lakshmi.  Een synergie is een samenstelling van verschillende essentiële oliën die elkaar versterken als ze “synergetisch” gaan samenwerken.

 

Vata Stress Free Life Synergie is een zuivere synergie van verschillende essentiële oliën om de elementen ‘Lucht & Ether’ (Vata) te verminderen en in balans te brengen. Werkt ontspannend, harmoniserend, het stimuleert vriendelijkheid, harmonie en emotionele stabiliteit.

 

Pitta Relaxation Synergie is een zuivere synergie van verschillende essentiële oliën om de elementen ‘Vuur  & Water’ (Pitta) te verminderen en in balans te brengen. Werkt kalmerend, vermindert stress, is rustgevend en geeft een gevoel van welbehagen.

 

Kapha Vitality Synergie is een zuivere synergie van verschillende essentiële oliën om de elementen ‘Water & Aarde’ (Kapha) te verminderen en in balans te brengen. Is stimulerend en vitaliserend bij moeheid, concentratie problemen en werkt zeer goed bij een lage bloeddruk.